2018. május 2., szerda

Magyargéc kálvária


Az ismertetőt és a fényképeket Pető Máriának köszönöm !

"Magyargéc Község Önkormányzata 2014-ben önerőből állíttatta a Kerek hegy tetején a Kettős keresztet. 2014. augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén került sor a kereszt ünnepélyes avatására.
Három település is büszke lehet rá, hiszen a kereszt fája Nógrádmegyerben nevelkedett, Kisgécen fűrészelték, munkálták meg, és magyargéci Kerek hegyen áll.
Kettős keresztünk összefogás, a jó szándék, a jó akarat eredménye, a tenni akarás gyümölcse. Szerémi Szabolcs a terület tulajdonosa adományozta a területet az önkormányzatnak, Vandornyik Nándor vágta ki a kereszt fáját és végezte a tereprendezést a kereszt állításához, valamint a település több lakosának és önkormányzati dolgozók áldozatos munkájával sikerült a Kettős keresztet elkészíteni, állítani.

Majd 2015-ben kálváriát alakítottunk ki a kereszthez vezető ösvény mellett. A 14 stáción nem a hagyományos mondatok olvashatóak, hanem azok egy-egy elgondolkodtató szóval ösztönzik töprengésre a látogatót.  A stációk szintén fából készültek, egységet alkotva a Kettős kereszttel, a természetes környezetbe illően.
Kettős keresztünk ugyan még fiatal, azonban számos vallási eseménynek ad otthont. Az augusztus 20-i búcsús ünnepi szentmise, október 6-án az aradi vértanúk emlékére fáklyás szentmise, a nagyböjti időszakban a keresztút imádkozásának a helyszíne.
Emellett kedvelt kirándulóhely, ahová a helyieken és környékbelieken kívül, a távolabbról erre látogatók, átutazók is szívesen kilátogatnak. A Kettős kereszt lábánál nemcsak a Cserhát szelíd dombjai tárulnak elénk, hanem lelki megnyugvásra is találhatunk.
A Magyargéci Kettős kereszt egyedülálló Nógrád megyében, nemcsak azért, mert kettős kereszt, hanem mert az összefogás gyümölcse és három település (Kisgéc, Magyargéc, Nógrádmegyer) védelmezője." 
Ismertető innen: http://www.magyargec.hu/telepulesunk/muemlekek-latnivalok

A stáció-oszlopok felirata:

1 stáció: Megalkuvásaim!?
2. stáció: Áldozatvállalásaim!?
3. stáció: Terheim!?
4. stáció: Veled vagyok!?
5. stáció: Valaki segít!?
6. stáció: Segítségnyújtás!?
7. stáció: Szeretetem megújul!?
8. stáció Együttérzéseim!? 
9. stáció Mégis!? 
10. stáció   Mindenemet!?  
11. stáció Átölellek, mert.... 
12. stáció Érted! Érted? 
13. stáció Édesanya.... 
14. stáció Idő kérdése!? 




 
  















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése