2015. április 8., szerda

Ábrahámhegyi kálvária



A kálvária stációk fotóit és néhány információt köszönettel Csanádi Dávid blogjából, egyes ismertetőrészeket pedig az ábrahámhegyi weboldalról hoztam:

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy. A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben a község Ábram néven szerepel. II. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol. A török időkben elnéptelenedett, két évszázadnak kellett eltelnie, hogy ismét benépesedjen és fejlődésnek induljon.
A község főutcáján - a Patak utcában - épült a Szent László katolikus templom, melyet 1986-ban szenteltek fel, oltárképét Udvardi Erzsébet festőművész készítette: A templom mellett lévő Kálvária Csíkszentmihályi Róbert alkotása, költségeit pedig az a Deák Dénes állta, akit a kápolnában helyeztek végső nyugalomra.

A stációképek Csanádi Dávid fotói:  
I.
II.
 
III.
IV.
V.
VI.
VII.

 
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
XIII.
XIV.


Stációk sora

Szt.László templom
Érdekes véletlen !   
Dénes Ildikó a szentendrei Péter Pál templomban felfedezte az ábrahámhegyi kálvária gipszmintáit. Az alábbi képeket neki köszönöm !








3 megjegyzés:

  1. Egy régebbi post-ban volt néhány „ismeretlen” kép feltöltve – erre reagált Virág Dóra, megmondva, hogy a stációképek Ábrahámhegyen láthatók. Mivel azt a post-ot töröltem, ezúton mondok neki köszönetet a segítségéért.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy sikerült kideríteni ennek a különösen szép, modern kálváriának a helyét !

    VálaszTörlés