2014. december 9., kedd

Apátvarasd kálvária



A Keleti Mecsek lábánál fekvő kicsinyke  falu, Apátvarasd  sok más magyar falu-testvéréhez hasonlóan a törökdúlás után teljesen elnéptelenedett, s a harcok utáni első betelepülők a svábok voltak, akikről tudjuk, hogy szokásaik között a kálvária-építés hagyományát is magukkal hozták. Csak annyit sikerült megtudnom, hogy a falu kálváriája 1875 körül létesülhetett, mert helylét már akkor  Kálvária-hegynek (Kalvarienberg) hívták.

Ebben a faluban nem volt sem erő, sem akarat arra, hogy az ősök emlékét megőrizzék – meg is halt a kálváriájuk – és ez már sosem fog „feltámadni”.
Nézzétek a szomorú képeket, melyek Beck Miklós felvételei. Köszönet érte:













4 megjegyzés:

  1. Valóban szomorú látvány, kár volt hagyni hogy tönkre menjen. :-( Kis erővel rendben lehetett volna tartani. Vagy vandál kezek művelték? Még nem is láttam ilyen kálváriát.....

    VálaszTörlés
  2. Talán voltak benne vandál kezek is, de igazából az IDŐ és a KÖZÖNY tették ezt....
    S hogy nem láttál ilyent, az nem jelenti - sajnos - hogy nincs más ehhez hasonló több is, csak teljesen elfeledték, a romokat meg benőtte a gaz.. Hirtelenjében nem jut most eszembe, de valahol én is találtam egy hasonlót, fel is tettem anno a blogba....

    VálaszTörlés
  3. Összeszorul a szívem ha ilyen pusztulást látok! A múlt, az ősök emlékeinek a megőrzése mindig a jelen feladata (lenne)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha semmi más értelme nincs, nem lenne ennek a gyűjteménynek, akkor épp ez az: legalább az eltűnőfélben lévőket dokumentáljuk.

      Törlés