2014. május 21., szerda

Ják kálvária



A fényképeket Dénes Ildikónak köszönöm!
A jáki híres templomról igen sokfelé lehet adatot találni a neten, (pl. itt is: http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1ki_templom ) de érdekes módon a templom köré épített falba helyezett kálváriáról semmit. A Jáki plébánia segítségét az ügyben ezúton is köszönöm. Egész pontosan ugyan nem lehet tudni a kálváriaképek készítésének idejét, de az 1800-as évek vége felé készültek, alkotójuk egy olasz mester volt és egy jáki család – vélhetőleg fogadalomból – vállalta az elkészítés költségeit. A domborművek üveg mögött, jó állapotban vannak.
Dénes Ildikó hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a stációk domborművei azonos méretűek, a stációoszlopok (t.k. a kerítés) nem egyforma…. 



Udvardi Balázs Tamástól kaptam az alábbi kiegészítést, és két fotót, melyet ezúton is köszönök:
Budapesti Hírlap 1904.09.08 / 248. szám
"A jaáki templom építését a műemlékek országos bizottsága ellenőrzi. A bizottság több tagja Kammerer Ernő országos képviselő vezetésével Jaákra érkezik, hogy a munkát felülvizsgálja. A bizottság tegnap a stációk elhelyezése ügyében küldött Jaákra utasítást. A Krisztus kínszenvedéseit ábrázoló tizennégy stáció ugyan is tegnap Párisból megérkezett. A remekművű szoborszerű stációkat a templomban akarták elhelyezni, de a bizottság műtörténeti szempontból arra utasította az építés vezetőit, hogy a stációkat a templomon kívül körben helyezzék el, a mi meg is történt."

 



Dénes Ildikó képei:










 
Egyforma képek - különböző kerítésben


   

  


3 megjegyzés:

  1. Sokat jártam itt, kálváriára nem emlékeztem. Biztos mást figyeltem. Azt viszont nagyon.

    VálaszTörlés
  2. Lám, lám, mindig derülnek ki érdekességek, újdonságok... Aztán az ember csak csodálkozik, hogy jé, hát ez is, ilyen is van ? Több szem többet lát.

    VálaszTörlés
  3. Mikor először jártam itt a tanárunk megfogatta velünk egymás kezét, szemeket becsuktuk, s úgy vonultunk az épület mögé. Akkor kinyithattuk, s csodálhattuk amit kellett. Egyik legkedvesebb templomom.

    VálaszTörlés