2014. április 2., szerda

Zákányszék kálvária


A leírást és a fényképeket Pethő Máriának köszönöm !

A zákányszéki templom a Szentháromság tiszteletére lett szentelve. Hazánkban - Márianosztrán kívül - csak  itt található még képnyitás: nagyobb ünnepeken lehúzzák a Szentháromság festményt zene kíséretében, alatta előtűnik egy szép Mária szobor.

A keresztútjárások itt a templomban kezdődnek, s itt is fejeződnek be a Piéta szobornál. Ilyenkor virággal feldíszítik a stációfülkéket is. A  templom búcsúja Szentháromságkor van. Nagyboldogasszonykor /kisbúcsú/ és Kisboldogasszonykor virágszőnyeget varázsolnak a szabadtéri oltár elé.

1936-ból való a templomkertben lévő kálvária, melynek képei az 1800-as évek végén készült stációkból maradtak meg. A domborműveket áthelyezték az új stációfülkékbe 1936-ban.

 Az újabb felújítás 2008-ban történt Ördögh Jánosné anyagi támogatásával.  Az átfestés mellett bádogtetővel is elláttatta a stációkat. Keresztútjárás van nagypénteken kívül gyertyaszenteléskor, Nagyboldogasszonykor, Péter és Pálkor, valamint szent Kereszt felmagasztaláskor /szept. 14-én/.

A templomkertben áll a radnai kereszt, melyet Máriaradnáról hoztak a búcsúsok. Az 50-es évek elején széttörték. De szerencsére megtalálták mindkét részét: egyiket a templomkertben, másikat egy tanyán. Felirata szerint a hős katonáknak állít emléket.  Az 1840-ben létrehozott keresztet 2010-ben újították fel.  A rövid egyháztörténet szerint 1840-ben Kapitány Istvánné Lengyel Jozefa tanítónő Zabosfa dűlői birtokán kőkeresztet állított, majd Alajos testvérével közösen 1842–43-ban kápolnát építtetett. Szeged-Alsótanya katolikus hitéletének ez volt az első központja. Az 1907-ben alakult Szeged-alsótanyai Lengyel-kápolna Egyesület megvásárolta a kápolna területét és helyén 1924–25-ben új templomot emelt.

A neoromán templom titulusa: Szentháromság. Szeged-Alsóváros filiája volt. A plébánia épületét 1932-ben emelték. A plébániát 1933-ban szervezték meg Szeged–Zákányszék néven 1975-ben, teljesen fölújították a templomot, és új művészi kivitelű liturgikus teret készítettek.






 











 Az alábbi néhány képeket Tasi Zsolttól kaptam, köszönet érte !









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése