2013. november 3., vasárnap

Tereske kálvária

Madlo fotói  és ismertetője. 
Köszönöm szépen fáradozását ! Igen szép anyagot sikerült összehoznia !

Tereske kálváriájának történetét kutatva a Tereskei Hírmondó 2012. júliusi számában (http://www.tereske.hu/ter1201.pdf) bukkantam rá egy kápolnát ábrázoló fekete-fehér képre.   
Ismerőseimtől tudtam meg, hogy  ez lehetett a lebontott kálvária kápolna. Ezt egy valaha tehetős család építtette és annak kriptájába temetkeztek. Az 50-es vagy 60-as évek nem kedveztek az ilyen épületeknek és a család egy kései utóda lebontotta a műemlék értékű kápolnát, az építőanyagot pedig háza építésénél használta fel. Helyét már csak egy beton fedőlap jelzi a kálváriához kapcsolódó kis ligetben.
A kápolna kis harangja azonban megmenekült. Most ez a falu lélekharangja, új helyén a templomtoronyban.
A kálvária egy négyzet alakú ligetben foglal helyet, melynek három oldalán -balról kiindulva- sorakozik a tizennégy stáció.
A terület közepén egy kis dombon található a három kőkereszt.

 A kálváriát Flach Anna emeltette. (http://tereske.varosatyak.hu/) Sajnos se az időpontról se Flach Annáról nem találtam további adatokat.


A falu lakói több alkalommal is nekigyürkőztek, hogy  újraélesszék szép kálváriájukat.
Ezen tudósításokból valók az ismertető idézetei.

„A temetőkert szomszédságában romos állapotában is szép kálvária- és stáció együttes látható.”
“A keresztút közepén álló kálváriadombon sajnos azt tapasztaltuk hogy a latrok két keresztje le van döntve…”, a fém korpuszok hiányoznak.
“Szomorúan olvastuk az állva maradt kereszten, hogy ezt a keresztutat elődeink 1905-ben építették Isten dicsőségére…”

A tizennégy stáció meglepően jó állapotban maradt meg, csak a fémlapokra festett képeket nyelte el az idő. A stáció fülkéket egykor kétfele nyíló rácsos ajtó védhette, melynek fix zsanérjai ma is a helyükön vannak. A fülkék feletti római szám mutatja, hogy hányadik stáció előtt állunk. Apró érdekesség, hogy a negyedik stáció IIII –vel jelzett, ahogy az a régi római számos óralapokon is látható.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése