2013. november 17., vasárnap

Mogyoród kálvária


A fényképeket „Bolyak”-nak köszönöm.

Mint oly sok más település Magyarországon, Mogyoród is sokáig lakatlan hely volt a törökök kitakarodása után.  A település történetéből ismert azonban, hogy 1770-ben már megépült a temetőkertben a kálvária kápolna, tetején kör alakú kilátóval, melyhez két oldalról lépcsők vezetnek fel. Ez a kilátó most azonban sajnálatosan hosszú ideje már zárva van, az épület életveszélyes állapota miatt.
A temetőn keresztül, a kápolnához felvezető út két oldalán állnak a klinkertéglából épített, jó állapotú stációfülkék, ezek valószínű az 1900-as évek elején készülhettek. Bennük  festett öntöttvas domborművek láthatók, sajnos üveg mögött – ami – a már megszokott módon, megnehezíti a fényképezést. Valamikor a kilátón álló kereszteken a két lator és Krisztus ón szobra volt látható – ma azonban a keresztek üresek. 

http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=7129    Ebből megtudható, hogy a kálvária kápolnát 2016-ban elbontották. (Köszönet Dénes Ildikónak az infóért.)
Jelenleg ez van a helyén (kép a műemlékem.hu oldalról.):





2013-as fotók:












 A 13.stáció képét Lovas Andreának köszönöm. Tőle származik az az információ is, hogy a XIV. stációkép valószínűleg  van a kápolnában van (vagy volt).

 


 Ezt a régi képet innen hoztam: http://p1.vatera.hu/photos/e4/47/c9c6_2_big.jpg










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése