2013. szeptember 22., vasárnap

Gödre kálvária

2020Gödrén megújul a kálvária  átadás 2021.júniusban várható.
Az átadás megtörtént:
Néhány kép -egyelőre - innen: 










Gödre történetéről nagyon jó összefoglaló olvasható itt: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=4074 
A kálvária építésének körülményeiről nem sikerült sokat megtudnom - és állapotát én is lesújtónak találtam. A kálvária elég messze van a falutól, a nagyüzemi mezőgazdálkodás miatt a terület kocsival/autóval nehezen közelíthető meg a hívők számára. 
Ám nincs elég messze a vandáloknak. A régi képeket vandálok (meg az idő) tönkretették, majd ezek pótlására iskolás gyerekek rajzait helyezték a stációfülkékbe – ami még nem is lett volna baj, ha megfelelő védelemmel látják el. A pauszra (?) rajzolt gyerekrajzok azonban mára már teljesen tönkrementek. Máshol is van gyerekrajzos stáció (lásd: Pusztazámor) – ezek azonban az időjárás viszontagsága miatt élvezhetetlenek.

Koner Mihály elmondása szerint már régóta nincs húsvétkor kálvária-járás, ami fentieket figyelembe véve talán érthető is.  Állítólag (lásd fenti leírás) kivilágítva szép - én viszont azt mondom, hogy a kálváriadomb tengelyébe állított csúf villanyoszlop a reflektorokkal, foto-gyilkos !

A kápolnában látható két ijesztően torzonborz alak (szent?) története is különös. Erdélyi szobrász-tábor alkotóinak „munkája”, eredetileg a templom vakablakaiba készültek, de aztán ettől a tervtől elálltak. A szobrok sokáig a plébánia pincéjében voltak, aztán felhozták ide a kálvária-kápolnába. Dísznek nem, de a vandálok ellen ijesztőnek alkalmasak valóban. A középső kereszten az 1890-es dátum még kiolvasható - ez valószínűleg a kálváriaépítés évét jelzi. Közvetlenül a kápolna mellett áll két majolika domborműves stáció (XIII és XIV) ezek szemmel láthatóan elütnek a többitől - valószínűnek tartom, hogy később kerültek felállításra.








Szomorú, de csak ennyi képem van:





































 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése