2013. augusztus 19., hétfő

Szendehely kálvária


A szöveges anyagot és a nyári képeket  „múltmentő” blog-barátomnak, a stáció közeli képeket és a téli kereszteket  '"Strombus"-nak  köszönöm !!!

A Kálváriát a XIX. században készítették, és  1882-ben avatták az itt letelepedett német telepesek. A kálvária stációit a Naszály hegy homokkövéből faragták. A berkenyei helytörténész szerint mindkét falu (Szendehely és Berkenye) stációját egy mesterember faragta. Feltehetően berkenyei, mert kőfaragásban ők voltak jobbak a környéken. Egy-egy stáció oszlopon kettő stációkép is van, így csak 7 oszlopból áll a stáció. 
A szendehelyi meredek hegyoldalban kapott helyet. Eredetileg vaslemezre festett képek voltak a kálvárián, ezek tönkrementek. 2000-ben Bacsúr Sándor művésztanár tűzzománc képei kerültek a régiek helyére. A faluban sok az azonos vezetéknevű lakos, emiatt a kálvária adomány megjelenítő lapocskáin nem lenne pontosan azonosítható az adományozó. Emiatt a falu lakói a táblákon feltüntették az adományozó nyelvjárási ragadványnevét is. Ettől külön érdekes a kálvária.
 





 













 

 
Az alábbi képeket Fotoport-nak köszönöm. További képei itt láthatók: 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése