2013. augusztus 17., szombat

Szeged Móraváros kálvária



P.Zs.-től  nagyon szép, „közlésre kész” anyagot kaptam, ezúton is hálásan köszönöm neki !

A Szeged, móravárosi (Kálvária téri)  Kálvária, olyan, mint a Főnix. Többször elpusztult, majd feltámadt, bár mostanság mintha hezitálna: megmaradjon ? megszűnjön ?
Az 1738-41-es években pusztító pestis Szegedet se kímélte. A járványt túlélők fogadalmat tettek, hogy az áldozatok emlékére 3 kápolnát építenek. Ezek egyike a Szent Kereszt Kápolna, melyet 1790-ben, a mai Kálvária téren, Rábl Károly tervei alapján és irányításával emeltek.
Az 1879-es „Nagy Árvíz” annyira megrongálta a kápolnát, hogy le kellett bontani. A hívek által adományozott pénzből 1883-ban, Halmai Andor tervei szerint eklektikus neobarokk stílusban építették újjá. Majd 1900-ban kerültek a térre a stációk, melyek fülkéiben elhelyezett öntöttvas domborművek a zebegényi Kálvária reliefjeinek másolatai.
A kápolnát az 1960-as évek végén lebontották, és a stációkat is eltávolították a térről.
Az utóbbiakat 1997-ben állították fel a Szent Kereszt templom kertjében.
Alább, a térképeken a régi helyszínt és az újat is mutatom. 


  A régi fotók innen:
  


Ma így néz ki a régi kálvária helye


A kálvária ma:
   














Régi kálvária helye:




Kálvária helye ma:






  

2 megjegyzés:

  1. A kálvária régi helyétől nem messze lakott a nagymamám. Minden nyarat ott töltöttünk a tesómmal. Emlékszem, hogy siettünk haza a játszótérről mert lehetett tudni, hogy akkor fogják fölrobbantani a kápolnát és a nagymamám szerint az veszélyes. Nekünk gyerekeknek nagyon izgalmas volt. Aztán elég nagy csalódás volt, hogy alig hallottuk messzebről a robbantást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lám, milyen érdekes emlékek bukkannak fel néha az ember emlékezetéből...
      Kár, hogy eltűnt az a kápolna - a mostani Kálvária-tér elég siralmas hely.

      Törlés