2013. augusztus 1., csütörtök

Alsónémedi kálvária


Benkó  Pétertől kaptam a leírást, a képeket pedig Rizmajer Évának köszönhetjük.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy tényleg nem tudok eléggé hálás lenni, amikor ismeretlen emberek ajánlkoznak, hogy "arra-jártukban" készítenek képeket a blogba. És azt se tudom kellőképp megköszönni, hogy egy érdeklődő telefonom után, ugyancsak sosem látott emberek, olyan szívességet tesznek, hogy adatokat adnak, tájékoztatnak. Néha úgy érzem, kevés a "köszönöm" - de többet nem tudok adni...)

Az 1970. október 1.-én lezárt, úgynevezett Öreg temetőben lévő kápolna 1904-ben épült  a hívek adományából. A stációsor építésének idejéről nincsenek feljegyzések, de majdnem biztos, hogy egyidős a kápolnával, mivel a 14. állomást jelképező sír a kápolna oltára alatt van elhelyezve.
Az egyes építmények téglából épültek. Eredetileg fémből készült képek voltak bennük elhelyezve, de mivel elrozsdásodtak, 1965-ben műkőből készült domborművekre cserélték. Ekkor renoválták is a stációkat. 2002-ben pedig a megdőlt építményeket kijavították. A kápolnában szombat délutánonként szentmise van, illetve nagypéntek délutánján a keresztúti ájtatosságot is a stáció sornál tartják.





















Az alábbi képeket

https://fotoport.hu/hng/pest/alsonemedi-temetokapolna-keresztut.htm   gyűjteményéből hoztam:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése