2013. június 23., vasárnap

Nagytevel kálvária

A fényképeket Horváth Anikónak köszönöm.

Nagytevelen 1770 és 1775 között a templommal együtt és azzal egységben épült meg a kálvária. A templom épületével párhuzamosan, annak lezárásaként készült el a magas kőkerítés, abban kialakítva a templom két oldalán a stációfülkéket, melyekbe festett falképek kerültek. A kálvária a hívek fogadalmi kegyhelye lett, mert míg az 1831. évi kolera, mely a környéken halomra szedte áldozatait, Tevelen nem pusztított. Ekkor építették a hálás hívek adományaiból a kerítés hátsó traktusához a szent sírt, mely fölé 3 fakeresztet állítottak. Két év múlva 1833-ban Kranz József lelkész adományából újították fel a templomkerítés fülkéinek falára festett stációképeket, de valószínűleg nem ekkor, csak később (feltehetően az 1880-as években) meszelték le azokat, mert 1860-ban Rómer Flóris még dicséri a kálvária szépségét. A lemeszelés után festett bádogképeket erősítettek a falakra, amivel megrongálták a freskók felületét. A következő átalakításra 1915-ben került sor, amikor a templom tornyának tatarozásával egyidőben sikerült a keresztutat is megújítani, ismét a templom és környezetének egységes képére hivatkozva. 1951-ben Pályi Katalin irgalmas nővér renováltatta újra, de a kálvária teljes, a festmények eredeti formáját visszaállító felújításra 2002-2003-ban került sor.. 
(http://szalezianum.hu/en/node/24?kid=25oldal megszűnt)
A templomudvar kerítésfalában található a 14 stációkép és a Szent Sír. 
A stációképeket az 1770-es évek végén Polinger Ignác festette. 1831-ben készült a Kálvária-jelenetet ábrázoló szoborcsoport.  http://www.szeporszag.hu/K%C3%A1lv%C3%A1ria+-+Nagytevel.latnivalo

A mostani (2013) fotók bizonysága szerint a 10 évvel ezelőtti festett képek állapota siralmas. Több helyen nem is látszik semmi….


 












Pethő Mária 2019-es képei. Köszönöm.
Sajnos semmi változás nincs...










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése