2013. március 19., kedd

Nógrádszakál kálvária



A képek zömét Galagonyától kaptam, köszönet érte:  
http://tarjanikepek.hu/2008/07/24/nogradszakal-kalvaria/ 
"A szakáli Kastély hegyen, ott, ahol hajdan pogány-vár, majd az Árpádházi királyok idejében monostor - mely a török háborúk alatt elpusztult- és utána  a Forgách, később a Koháry grófok kastélya volt, 1912-ben Kálvária épült. 
Egy – egy stációt a helybéli kőmívesek ingyen, míg a kápolnát Tóth Antal szakáli gazdálkodó, közel 15000 koronás adományából építették. A kálvária 12 stációjának ( állomásának ) és a kápolna oltárának Jézus és a két lator, félember nagyságú, színes, fa szobrait, Josef Runggaldier Orden, tiroli festő és faszobrász készítette. (Jelenleg a templomba tekinthetők meg). 
A kápolna tornyában lévő harang felirata, egyik oldalon: Szent kereszted előtt leborulok, a másik oldalon: Schettenhofer + fiai Sopron 1912. A Kálvária felszentelése 1912. év május hó 5.-én volt, és az egykori tudósítások szerint több mint 10000 ájtatoskodó vett részt az ünnepségen. 
Az 1990-es évektől újra tartanak búcsút a Kálvária hegyre. Időpontja egyházi ünnephez igazodik, a „Szentkereszt felmagasztolása” előtti vagy utáni vasárnap. A község hívői egész évben lelkiismeretes munkát végeznek, hogy az ide látogatók, minél szebb körülmények között érezzék magukat, e szent helyen. Mindenkit szeretettel várunk, küllőnősen a Búcsú napján, amikor a templomtól indulva, együtt imádkozva végig a keresztutat, majd az azt követő ünnepi szent misét."
http://www.kezo.hu/nogradszakal/a%20mai%20nszakal.htm#Egyhaz  fenti szöveg innen.

A keresztút felújítása 1994-1995-ben történt, Kalácska Imre akkori pap vezetésével. Ekkor helyezték el a bronz domborműveket is.  A XI, XII, XIII. stációkép bent van a kálváriakápolnában. Ezeknek a képeknek a megszerzését Pethő Máriának és az őt sok mindenben segítő "Margit néninek és Gyulának" ezúton is nagyon szépen köszönöm ! (A kálvária-kápolnába nem lehet "csak úgy" besétálni....)
A XIV. stáció helyzete nem hétköznapi. Csak húsvétkor "üzemel" (van rendbe-téve) és csak akkor látható normális formájában.
(Védik, amit és ahogy védeni lehet..... végülis örülni kell, hogy a stációképek - egyelőre még megvannak.)



A kálvária nehezen megközelíthető helyen található.....
















A XIV. stáció - szent sír - 2013-ban:








 2019-ben:



Krisztus testét csak húsvétkor helyezik el a szent sírban, rengeteg virágot tesznek köré - úgy már sokkal szebben néz ki....    












Benkó Péter információja szerint az eredeti, fából faragott,  festett képeket 1956-ban bemenekítették a templomba - most ott láthatók. Ezeket állítólag 150 éve hozta egy férfi a Szentföldről. (Pethő Mária fotója.)


 
Egy gyönyörű légifotó 2021-ből:

Trepinszki László fotója





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése