2012. december 29., szombat

Bodajk kálvária


 
Szilágyi István „Kálváriák” című könyvének adattárából:
A község templomához közel, a főutcából lehet lépcsőkön feljutni az 1737-ben készült torony nélküli kápolna elé. Innen  indul, párosával elhelyezett stációk mellett az út a kopár,  sziklás dombon  fallal körülvett jelenethez, amelynek mellékalakjait Székesfehérvár városa készíttette 1736-ban.

1848-ban felújították és 1926-ban újjáépítették a stációkat. Az eredetileg öntöttvasból készült domborművek helyén ma festett mészkő domborművek vannak, a stációképeket Bory Jenő szobrász készítette.
A kerítésen egykor angyalszobrok álltak,  Krisztus szenvedésének eszközeivel. A kálvária Bodajk akkori  földesura, Berényi György és mások adakozásából épült.
 A Petőfi Sándor utcából a Templomkert utcával szemközt induló lépcsőn közelíthető meg a kálvária. A bodajki római katolikus templom a Kálváriával együtt alkotja a híres búcsújáróhelyet. A falu fölé magasodó domb tetején álló ötalakos kálvária-szoborcsoport 1736-ban készült, a fölfelé vezető utat Krisztus szenvedéstörténetét megörökítő stációk kísérik végig. A Kálvária-hegyhez legenda is kötődik, mely szerint Szent László király 1090-ben a Székesfehérvár ostromára készülő pogány hordát úgy fékezte meg, hogy a hegy tetején állva keresztet vetett rájuk. 

                          


 http://network.hu/csincsia/blog/a-blogja/kalvaria-bodajk-szent-helyen

Ezt a videót "Debi" találta és ajánlatára tettem a blogba:Egy másik video: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése