2012. október 25., csütörtök

Kishajmás kálvária

A településről a wiki nagyon szűkszavúan emlékezik meg: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kishajm%C3%A1s
Keresgéltem, de nem nagyon találtam a templomára adatot azon kívül, hogy
„Szent Kereszt felmagasztalása” a neve és hogy 1906-ban épült. Néhány fotó készült róla – és slussz….
Magáról a faluról se sok van fent a neten. El is gondolkodtam, hogy a  kerámia-üzem bezárásával mintha rátették volna a koporsófedelet erre a falura – akárha nem is lenne/élne…
Lehet, hogy itt nincs se búcsú, se másféle divatos „népünnepély” ? Pedig  ez az egyetlen olyan lehetőség manapság, hogy a faluba csalogassanak embereket. Vagy tán nem is akarják ? Meg akar maradni a falu 365 napon és további néhány éven keresztül olyannak, mint volt ? Dombok között megbúvó, csendes, szegény, egyre kisebb lakos-számú településnek ? Nem tudok rá válaszolni. De ez a falu „nem él” sokáig már, hisz lakosainak száma is csak 200 körül van, munkalehetőség pedig nulla. Ha nem lesz valaki „csodatévő” aki lelket lehet belé – hamarosan a kihalt falvak közé lehet majd sorolni. Kár lesz érte.
És mi sem jellemzőbb a helyzetre, mint hogy egy több mint 2 éve megjelent, a falubeli viszonyokat taglaló  mocskolódás a mai napig fennmaradt a neten – mert senkit nem zavart, mert senki nem intézkedett letöröltetése érdekében. Az ilyesmi is árulkodó jel. És szomorú. (Készakarva nem másolom le ide sem a szöveget, sem a helyet, ahol olvasható…)

Az én lelkiismeretem viszont nyugodt, hiszen meredek kis hegyoldala tetejére dugott Zsolnay angyalait már megörökítettem,
és most megmutatom a golgotáját is.

Az igencsak  meredek  hegyoldalba lassú tempóban felsétálva, végignézhetjük  a Zsolnay gyárban készült mázas kerámia stáció-képeket. Az eredeti kálvária dombormű-sorozat alkotói: Apáti Abt Sándor és Mack Lajos (a Zsolnay gyár keramikusai) voltak. A hegy tetején álló kereszt közelében találhatók a Hit–Remény–Szeretet allegorikus szobrai, ill. a sírjában fekvő halott Krisztus szobra is.



 A templom és vele szemben a meredek hegyoldalon van elrejtve a kálvária. A képet kinagyítva láthatod középtájon a golgota végét jelző keresztet.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése